Årebrokk

Årsaker
Årebrokk er et symptom på at klaffsystemet som skal hjelpe blodet til de dype venene og videre opp til hjertet har sviktet. Under normale forhold pumpes blodet fra venene nær overflaten til de dype venene. Dette skjer ved hjelp av et klaffsystem som fungerer omtrent som en enveisventil. Årer som ligger nær hudoverflaten mangler et beskyttende muskellag og kan derfor lett bli utvidet. Ved klaffsvikt (venøs insuffisiens) pumpes blodet mot venene i overflaten som dermed settes under stort trykk. Årebrokk (varicer) har oppstått.

Har du statisk belastning på ekstremitetene i jobben din (går og står mye), tilhører du en utsatt gruppe. Under graviditet påvirker hormoner bl.a. leddbånd, hud og blodkar, slik at de lettere enn normalt gir etter og tøyer seg. Venene utvides derfor lett til årebrokk. Den store livmoren trykker også på venene slik at venetrykket i bena blir høyt. Dette bidrar ytterligere til utvikling av årebrokk og hovne ben.

 Symptom
Symptomene på at klaffsvikt er under utvikling eller har inntruffet, kan være følgende:

  • Bena og/eller føttene føles tunge og slitne.
  • Bena og/eller føttene hovner opp.
  • Kramper i bena om ettermiddagen eller kvelden.

Tiltak
Ved å bruke muskelpumpen i bena som behandling, forbedres blodsirkulasjonen. Mosjoner derfor gjerne regelmessig. Legg bena høyt når du har mulighet til det. Ikke sitt med bena i kors (det hindrer sirkulasjonen). For å underlette sirkulasjonen ytterligere bør du bruke en støttestrømpe (med avtakende trykk oppover) som hjelper blodårene med å motstå det høye trykket som dannes når du sitter, står og går mye. Støttestrømpen påskynder blodstrømmen mot hjertet i venene og forebygger og lindrer årebrokk og hevelse.

Hvis du allerede har etablerte problemer av mer uttalt karakter (som kan ha andre årsaker enn de som er beskrevet ovenfor) kan bruk av en tilpasset kompresjonsstrømpe være et effektivt alternativ. Kompresjonsstrømper har høyere trykk enn støttestrømper (24-60 mmHg) og blir som oftest foreskrevet av lege, f.eks. etter en dyp venetrombose (propp), leggsår, lymfeødem (hevelser i lymfene) osv. Se vår separate informasjon «Juzo kompresjonsbandasje» samt tips og råd om hvordan du forbedrer blodsirkulasjonen i bena.