Lymfeødem

Hva er lymfeødem?
Lymfeødem er en sykdom som påvirker lymfekarene, og disse står for transporten av den proteinrike lymfevæsken tilbake til blodomløpet. Når lymfekarene ikke har mulighet til å transportere denne væsken normalt, inntreffer en ansamling som resulterer i hevelse og fortykkelse av huden.

Hvem er i risikosonen?
Hvis du har vært utsatt for strålebehandling, tatt bort lymfekjertler, blitt operert eller har utsatt ben/armer for store påkjenninger, kan du være i risikosonen for å utvikle lymfeødem.

Hvordan vet jeg at jeg har lymfeødem?
Tidlige tegn på lymfeødem kan være en følelse av tyngde eller spenning i armen/benet. Andre tegn kan være at det oppstår tydelige og varige merker på huden etter ettersittende klær eller smykker, f.eks. strømpekant eller armbåndsur. Denne tilstanden rammer vanligvis ben og armer, men lymfeødem kan også påvirke andre deler av kroppen. For å undersøke deg selv for lymfeødem kan du trykke på huden i 10 sekunder. Hvis huden ikke umiddelbart går tilbake til utgangsposisjonen uten at et søkk blir stående igjen, er dette tegn på ødem. Hvis du mistenker lymfeødem bør du kontakte lege.

Tiltak
Selv om det ikke finnes noen medisin mot lymfeødem, kan denne tilstanden holdes under kontroll gjennom behandling. Bruk av kompresjonsplagg er en av de viktigste tingene ved håndtering av lymfeødem. Kompresjonsplagg er utformet for å holde et kontinuerlig press på opphovnede/rammede områder for å bidra til drenering av væske og minimere hevelsen.