På jobben

Fem tips til forretningskvinnen og -mannen

Får du opphovnede, tunge, slitne ben og føtter etter stillesittende kontorjobbing eller under lengre reiser? På flyet og i bilen er det vanskelig å få beveget seg. Da hemmes blodsirkulasjonen. Bena blir hovne og tunge, og i verste fall kan det danne seg en blodpropp.

Hjertet til en voksen person pumper i gjennomsnitt cirka fem liter blod per minutt gjennom kroppen. Blodet går deretter tilbake til hjertet. Dette er anstrengende, spesielt for venene i bena som transporterer blodet fra det laveste punktet i kroppen og opp mot hjertet.

Fem tips for å få pigge og sterke ben

  1. Tren regelmessig. Det er spesielt viktig å trene ben- og leggmuskulaturen, som utgjør kroppens viktigste muskelpumpe.
  2. Bruk kompresjonsstrømper på jobben og når du reiser.
  3. Når du står stille i en lengre periode kan du gynge litt frem og tilbake på tå og hel, og det hjelper til med å øke blodsirkulasjonen.
  4. Ta trappene istedenfor heisen.
  5. Ikke legg bena i kors når du sitter. Da klemmes venene sammen på baksiden av kneet og reduserer blodgjennomstrømningen.

Hvordan fungerer kompresjonsstrømper?

En kompresjonsstrømpe er forebyggende og gunstig for innhenting i musklene. Blodgjennomstrømningen øker og blodsirkulasjonen i bena forbedres. Du slipper hovne og slitne ben, og du får dessuten mindre treningsverk. Strømpene virker forebyggende mot årebrokk og gir mindre risiko for blodpropp.

Kompresjonsstrømper hjelper kroppen å trykke blodet mot hjertet ved hjelp av et trykk som er høyest ved ankelen og avtakende mot kneet. Blodsirkulasjonen øker og det forhindrer at blodet samles i bena.

Når en strømpe har et trykk som bidrar til å øke blodsirkulasjonen, klassifiseres den som men medisinsk kompresjonsstrømpe. Trykket i strømpen kan uttrykkes på forskjellige måter, og den vanligste er mmHg (mm kvikksølv) og en annen er denier (DEN). For at en strømpe skal ha den effekten som kreves, må den holde et trykk som tilsvarer 15-20 mmHg eller 140 DEN.

Samtlige Mabs kompresjonsstrømper, uansett modell og kvalitet, er klassifisert som medisinske kompresjonsstrømper.