Venøse problemer

En jobb der du står eller sitter mye, graviditet, reiser – vi utsetter stadig bena våre for nye påkjenninger som kan føre til at bena føles slitne, hovne og ømme.

Det er venene i bena som sørger for at blodet transporteres fra bena og tilbake til hjertet. For at blodet skal strømme i riktig retning har vi venøse klaffer som åpnes og lukkes for å transportere blodet. Når vi utsetter bena for påkjenninger, belaster vi også det venøse systemet. Hvis leggmusklene ikke klarer å pumpe blodet tilbake til hjertet, utvides venene og klaffene kan ikke lenger tette ordentlig. Den reduserte transporten av blod resulterer ofte i slitne, tunge og opphovnede ben. Det er også risiko for å få problemer som f.eks. synlige blodkar, årebrokk og at det utvikler seg leggsår på grunn av manglende blodsirkulasjon.

Tiltak

Kompresjonsstrømper har gradert kompresjon fra ankelen og oppover. Det gir økt strømning av blod fra føttene til hjertet, hvilket gjør medisinske kompresjonsstrømper til den mest effektive måten å forebygge venøse problemer.

Den økte blodgjennomstrømningen gjør at en større mengde oksygenmettet blod når bena, hvilket gjør at bena føles piggere og innhenter seg raskere.