Om kompresjonsstrømper

Hvem trenger kompresjonsstrømper?

Alle trenger kompresjonsstrømper. Hvis du sitter eller står mye i jobben din, forebygger kompresjonsstrømper opphovnede føtter, slitenhet, årebrokk og leggsår. For deg som reiser mye reduseres risikoen for blodpropp. Hvis du trener mye eller på annen måte utsetter bena for fysisk aktivitet, bidrar kompresjonsstrømper til bedre nærings- og oksygenopptak i musklene, noe som påskynder innhentingen og motvirker treningsverk.

Personer som sitter eller står mye får dårligere blodsirkulasjon, hvilket kan føre til at venene utvides og at klaffene som skal transportere blodet tilbake til hjertet ikke lenger kan lukke tett. Den reduserte transporten av blod resulterer ofte i slitne, tunge og opphovnede ben. Det er også risiko for å få problemer som f.eks. synlige blodkar, årebrokk og at det utvikler seg leggsår på grunn av manglende blodsirkulasjon.

Kompresjonsstrømper har gradert kompresjon fra ankelen og oppover. Det gir økt strømning av blod fra føttene til hjertet, hvilket gjør medisinske kompresjonsstrømper til den mest effektive måten å forebygge problemer som årebrokk og leggsår.

Forskjellen på medisinske og ikke-medisinske kompresjonsstrømper

Ikke alle kompresjonsstrømper er medisinske kompresjonsstrømper. I dag finnes det et vell av kompresjonsstrømper, men for å få ønsket effekt er kvaliteten av stor betydning. Forskjellen mellom en kompresjonsstrømpe og en medisinsk kompresjonsstrømpe er at du med den sistnevnte er garantert å få en strømpe med korrekt avtakende trykkgradient. Det innebærer at trykket er størst ved ankelen og avtakende opp mot hjertet. Korrekt trykk reduserer venenes diameter, hvilket gjør at klaffene kan lukke tett og blodstrømmen mot hjertet økes.

Mabs medisinske kompresjonsstrømper har kompresjonsklasse 1, (18 mmHg), en kompresjonsklasse som er perfekt for deg som ennå ikke har problemer med årebrokk eller leggsår. For større årebrokk og leggsår bør kompresjonsklasse 2 eller 3 benyttes, og dette prøves ut av en lege.